Munten
Er zijn acht euromunten met een waarde van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en van 1 en 2 euro. Elk muntstuk heeft naast een Europese ook een nationale zijde, maar mag in alle landen van het eurogebied worden gebruikt.
De gemeenschappelijke zijde is ontworpen door de Belg Luc Luycx van de Koninklijke Munt van België en symboliseert de eenheid van de Europese Unie. De Belgische nationale zijde is van de hand van Alfons Keustermans. Ze bestaat uit een portret van koning Albert II, omringd door de 12 Europese sterren. Voorts omvat ze het merkteken van de Koninklijke Munt en het jaartal.
In België geeft de Nationale Bank de muntstukken uit voor rekening van het ministerie van Financiën. Overal in het eurogebied staan de nationale munthuizen in voor de fabricage van de acht euromuntstukken. In België is dat de Koninklijke Munt van België, een departement van de federale overheidsdienst Financiën.
De muntstukken verschillen van grootte, gewicht, materiaal, kleur en dikte. Deze technische kenmerken zijn bekendgemaakt bij het publiek. Een uitgekiend kwaliteitscontrolesysteem zorgt ervoor dat de euromunten voldoen aan de normen die gelden voor gebruik in automaten.
De muntstukken mogen niet voor publicitaire doeleinden worden gebruikt. (cf. Belgisch strafwetboek, pdf)