Informatie over het agenderings- en vraagrecht van de aandeelhouders

Het recht om onderwerpen op de agenda te laten plaatsen en voorstellen tot besluit in te dienen (art. 7:130 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen)

Aan de hand van een schriftelijke kennisgeving aan de Bank tegen uiterlijk 29 april 2024 kunnen een of meer aandeelhouders die samen minstens 3 % van het maatschappelijk kapitaal van de Bank bezitten, onderwerpen aan de agenda van de algemene vergadering van 21 mei 2024 toevoegen en voorstellen tot besluit indienen met betrekking tot op de agenda opgenomen of daarin op te nemen onderwerpen.

De schriftelijke kennisgeving moet het volgende bevatten:

  • de volledige tekst:
    • van elk nieuw onderwerp op de agenda en het bijbehorende voorstel tot besluit, en/of
    • van elk voorstel tot besluit dat betrekking heeft op een reeds op de agenda opgenomen onderwerp, met vermelding van het bestaande onderwerp waarop het voorstel tot besluit betrekking heeft;
  • het bewijs dat de eisende aandeelhouder(s) op de datum van de schriftelijke kennisgeving minstens 3 % van het maatschappelijk kapitaal bezit(ten), hetzij op grond van een certificaat van inschrijving van de desbetreffende aandelen in het register van de aandelen op naam van de Bank, hetzij aan de hand van een door een erkende rekeninghouder of een centrale effectenbewaarinstelling opgesteld attest waaruit blijkt dat het desbetreffende aantal gedematerialiseerde aandelen op zijn/hun naam op rekening is ingeschreven;
  • het post- of e-mailadres waarnaar de Bank het bewijs van ontvangst kan sturen.

De bijkomende te behandelen onderwerpen, de bijbehorende voorstellen tot besluit en/of de voorstellen tot besluit die afzonderlijk worden geformuleerd, worden slechts besproken door de algemene vergadering indien:

  • de bovenvermelde voorwaarden zijn vervuld;
  • de verzoeken binnen de bevoegdheden van de gewone algemene vergadering vallen;
  • het vereiste gedeelte van het kapitaal op de registratiedatum van 7 mei 2024 geregistreerd is op naam van de verzoekende aandeelhouder(s).

De schriftelijke kennisgeving dient tot de Bank te worden gericht, hetzij per e-mail op het adres [email protected], hetzij per brief gericht aan de Nationale Bank van België, Secretariaat (SD), de Berlaimontlaan 14 in 1000 Brussel. De Bank zal de ontvangst van de geformuleerde verzoeken naar het door de aandeelhouder vermelde adres bevestigen binnen een termijn van 48 uur te rekenen vanaf die ontvangst.

Uiterlijk op 6 mei 2024 zal de Bank een aangevulde agenda publiceren en een nieuw volmachtformulier beschikbaar stellen via de website van de Bank. Toch blijven de volmachten die ter kennis werden gebracht van de Bank voor de bekendmaking van een aangevulde agenda, geldig voor de op de agenda opgenomen te behandelen onderwerpen waarvoor zij gelden. Bij wijze van uitzondering op wat voorafgaat, kan de volmachtdrager, voor de op de agenda opgenomen te behandelen onderwerpen waarvoor, met toepassing van artikel 7:130 WVV, nieuwe voorstellen tot besluit zijn ingediend, tijdens de algemene vergadering afwijken van de eventuele instructies van de volmachtgever, indien de uitvoering van die instructies de belangen van de volmachtgever zou kunnen schaden. De volmachtdrager moet de volmachtgever daarvan in kennis stellen. De volmacht moet vermelden of de volmachtdrager gemachtigd is om te stemmen over de nieuw te behandelen onderwerpen die op de agenda zijn opgenomen, dan wel of hij zich moet onthouden.

Het recht om vragen te stellen (art. 7:139 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen)

De aandeelhouders kunnen voorafgaand aan de algemene vergadering van 21 mei 2024 schriftelijk vragen indienen door die vragen uiterlijk tegen 15 mei 2024 aan de Bank te bezorgen, hetzij per e-mail op het adres [email protected], hetzij per brief gericht aan de Nationale Bank van België, Secretariaat (SD), de Berlaimontlaan 14 in 1000 Brussel.

Een tijdig ingediende schriftelijke vraag zal op de algemene vergadering van 21 mei 2024 worden beantwoord:

  • indien de vraag betrekking heeft op de onderwerpen op de agenda van de algemene vergadering;
  • voor zover de mededeling van gegevens of feiten niet van dien aard is dat ze nadelig zou zijn voor de belangen van de Bank of voor de vertrouwelijkheid waartoe de Bank of haar bestuurders zich hebben verbonden;
  • indien de aandeelhouder die de vraag stelt op de registratiedatum van 7 mei 2024 als aandeelhouder is geregistreerd.

Een tijdens de algemene vergadering mondeling gestelde vraag zal onder dezelfde voorwaarden worden beantwoord.