Enquête over het financiële gedrag van de gezinnen - Household Finance and Consumption Survey (HFCS)
De Household Finance and Consumption Survey bezorgt de Nationale Bank van België (NBB) unieke micro-economische informatie over de financiële situatie van de gezinnen. Die informatie is een aanvulling op de beschikbare macro-economische gegevens. De NBB organiseerde het onderzoek in 2023 voor de vijfde keer. De datacollecte werd eind 2023 afgerond. De NBB dankt alle gezinnen die de tijd hebben genomen om aan deze enquête deel te nemen.
Enquête 2023
De Nationale Bank van België (NBB) organiseerde in 2023 voor de vijfde maal een onderzoek naar het financiële gedrag van gezinnen. Meer dan 10 000 gezinnen werden op willekeurige basis geselecteerd, waarvan een aantal werd uitgenodigd om aan de enquête mee te doen. Uiteindelijk namen ruim 2 100 gezinnen deel, wat voldoende is voor een representatieve steekproef.
Deze enquête wordt ook uitgevoerd in het eurogebied via het Household Finance andConsumption Network.
De deelnemende gezinnen ontvingen een financiële compensatie, maar ze hadden ook de mogelijkheid om dit bedrag te schenken aan een van de volgende goede doelen:
- Amnesty International
- Belgische Vereniging voor Strijd Tegen Mucoviscidose
- Handicap International
- Oxfam
- Plan International
- Stichting tegen Kanker
- Make-A-Wish
- Voedselbanken.
Dankzij de vrijgevigheid van de gezinnen kon de NBB na de vijfde enquêteronde in totaal € 18 760 verdelen.
Voor meer informatie over de manier waarop de gegevens worden geanalyseerd en hoe deze enquête bijdraagt aan onze kennis van de Belgische economie, kunt u contact opnemen met de Nationale Bank van België:
Tel.: 02 221 44 66
Resultaten van de vorige enquêteronden
De vierde ronde van het onderzoek vond plaats in 2020 en 2021. Daaraan namen 2 130 Belgische gezinnen deel. De resultaten van de analyse werden in juni 2022 gepubliceerd op de website van de Bank.
De derde ronde van het onderzoek werd georganiseerd in 2017. De resultaten voor België werden in mei 2020 gepubliceerd. De resultaten voor het eurogebied werden in maart 2020 ter beschikking gesteld op de website van de Europese Centrale Bank (ECB) (in het Engels).
De tweede ronde van het onderzoek ging van start in 2014. De resultaten kunnen hier worden geraadpleegd.
De resultaten van de eerste ronde (2010) kunt u hier bekijken.
Andere NBB-publicaties waarin HFCS-gegevens worden gebruikt, zijn o.a.:
-
Cherchye, L., Demuynck, T., De Rock, B., Kovaleva M., Minne G., de Sola Perea M. en Vermeulen F. (2023), ‘Poor and wealthy hand-to-mouth households in Belgium’, Review of Economics of the Household.
- de Sola Perea M, J. Mohimont en M.-D. Zachary (2022), ‘In het oog van de storm: de pandemie, de gezinnen en hun financiële situatie’, NBB, Economisch Tijdschrift, oktober.
- Mohimont J., M. de Sola Perea en M.‑ Zachary (2022), ‘Softening the blow: Job retention schemes in the pandemic’, NBB, Working Paper Research 414.
- Bover O., J.M. Casado, S. Costa, Ph. Du Caju, Y. McCarthy, E. Sierminska, P. Tzamourani, E. Villanueva en T. Zavadil (2016), ‘The distribution of debt across euro area countries: the role of individual characteristics, institutions and credit conditions’, International Journal of Central Banking, 12(2), 71-128.
- De Backer B., Ph. Du Caju, M. Emiris en Ch. Van Nieuwenhuyze (2015), ‘Macro-economische determinanten van non-performing loans’, NBB, Economisch Tijdschrift, december.
- Du Caju Ph., Th. Roelandt, Ch. Van Nieuwenhuyze en M.-D. Zachary (2014), ‘De schuldenlast van de huishoudens: verloop en verdeling’, NBB, Economisch Tijdschrift, september.
- Du Caju Ph., F. Rycx en I. Tojerow (2016), ‘Unemployment risk and over-indebtedness: A microeconometric perspective’, NBB, Working Paper Research 294.
Ook de ECB wijdt een - Engelstalige - webpagina aan de enquête (klik hier om die pagina te raadplegen).