Hoe kunnen we macro-economische onzekerheid in het eurogebied meten?

De afgelopen vier jaar werden de Europese economieën getroffen door een reeks onverwachte en uitzonderlijke schokken, met name de COVID-19-pandemie en de recente energiecrisis. Als gevolg daarvan nam de onzekerheid aanzienlijk toe, waardoor het moeilijker is geworden om economische prognoses op te maken.

In een nieuw artikel van het Economisch Tijdschrift werken we een maatstaf van de macro-economische onzekerheid in het eurogebied uit. Deze hangt nauw samen met het begrip onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van de economische bedrijvigheid, de rentetarieven en de prijzen. Onze methodologie is gebaseerd op het idee dat hoe moeilijker het is om het verloop van economische indicatoren te voorspellen, hoe groter de onzekerheid.

De macro-economische onzekerheid was het grootst tijdens de pandemie en de energiecrisis

De macro-economische onzekerheid in het eurogebied bereikte recordhoogtes toen de COVID-19-pandemie zich uitbreidde en gedurende de energiecrisis. Tijdens die twee periodes nam het gemeten niveau van de onzekerheid zo sterk toe dat het uitkwam boven de bij de financiële crisis van 2007-2008 bereikte piek. Terwijl de COVID-19-pandemie een hoge mate van onvoorspelbaarheid van de economische bedrijvigheid veroorzaakte, had de energiecrisis een relatief sterkere impact op de onzekerheid van de consumptie- en productieprijzen.

We stellen ook vast dat de toename van de macro-economisch onzekerheid in het eurogebied tijdens deze laatste crisis verband houdt met het prijsverloop op de grondstoffenmarkten. Die resultaten wijzen erop dat de recente prognosefouten voor de inflatie in de projecties van de centrale banken van het Eurosysteem deels te maken zouden kunnen hebben met deze factor.

Tot slot stellen we vast dat de onzekerheid over de prijzen in België nauw samenhangt met de onzekerheid omtrent de prijzen in het eurogebied, vooral in een crisisperiode. In december 2023 bleef de onzekerheid over de prijzen in België en in het eurogebied hoog, wat de nadruk legt op de huidige uitdaging om de dynamiek van de inflatie te voorspellen.